Miško grybai žiemai. Marinuoti baravykai ir voveraitės. Skanūs ir traškūs

Šiais metais du kartus buvome miške ir surinkome daug grybų. Mes renkamės baravykus, voveraites ir raudonviršius. Taip pat neapeiname ir sviestabudžių, jei juos sutinkame. Šiandien noriu parodyti, kaip aš marinuoju baravykus ir voveraites žiemai.

Kai grįžtame namo, iškart pradedu tvarkyti grybus ir neatidedu šio darbo kitai dienai. Priešingu atveju, kirmėlės gali sugadinti grybus, o bet koks grybas, jei jį virti kitą dieną po surinkimo, įgauna pilkšvą atspalvį.

Baravykų paruošimas:

Pradedu nuo baravykų: peiliu nuvalau visas šiukšles, lapelius, smėlį ir pan. Baravykų kotelius ir kepurėles lupti nereikia.

Baravykus užpilu vandeniu ir kiekvieną gerai nuplaunu po tekančiu vandeniu.

Visus grybus visuomet kruopščiai ir gerai nuplaunu. Tuomet grybus supjaustau gabaliukais, užpilu šaltu vandeniu ir dedu ant ugnies.

Kai vanduo su grybais pradeda virti, sumažinu ugnį, kad grybai neišbėgtų iš puodo. Ant viršaus susidaro daug putų, kurias būtina surinkti.

Nuo užvirimo momento grybus verdame 20 minučių ir nupilame vandenį. Idealu, jei grybus iškart užpilate marinatu ir toliau gaminate, tačiau mes grybauti važiuojame toli, todėl pirmąją dieną pakanka tik išvalymo ir pirmojo virimo. Atvėsusius grybus dedu į šaldytuvą ir kitą dieną tęsiu paruošimą.

Voveraičių paruošimas:

Voveraitėmis užsiimu paskutinėje vietoje, nes jų kirmėlės nepažeidžia. Bet turiu pasakyti, kad voveraitėms reikia labai daug laiko. Ant jų būna daug šiukšlių, todėl pirmiausia jas užpilu šaltu vandeniu, palieku penkias minutes, o tada kiekvieną grybą gerai nuplaunu po tekančiu vandeniu, ypač kruopščiai išplaudama “armonikos” dalį.

Voveraites ruošiu lygiai taip pat kaip ir baravykus.

Štai kaip grybai atrodo po nakties šaldytuve. Šiandien paruošiu voveraičių ir baravykų asorti bei marinuotus grynus baravykus. Man pavyko surinkti tris litrus grybų, todėl šiam kiekiui reikės vieno litro marinato.

Marinatas:

– Vanduo – 1 litras
– Cukrus – 80 g
– Druska – 50–60 g
– Actas – 50 ml

Į vandenį suberiu cukrų, druską, supilu actą ir viską gerai išmaišau. Užpilu grybus marinatu. Grybai turi būti visiškai apsemti marinato. Jei turite daugiau grybų, dvigubinkite marinato kiekį.

Į puodą taip pat pridedu juodųjų pipirų žirnelių, kvapiųjų pipirų ir lauro lapų.

Uždengiu puodą dangčiu ir dedu ant ugnies. Kai užvirs, sumažinu ugnį iki minimumo ir toliau verdu grybus 1 valandą, retkarčiais pamaišau. Pirmas 10 minučių paviršiuje susidaro putos, jas taip pat būtina surinkti.

Kol grybai verda, sterilizuoju stiklainius garuose.

Maždaug po 45 minučių į grybus įdedu česnako.

Po valandos stiklainius pripildau karštais grybais. Uždedu karštus dangtelius ir užsuku stiklainius. Dangtelius tiesiog panardinu į verdantį vandenį ir išjungiu viryklę.

Stiklainius apverčiu ir patikrinu, ar dangteliai gerai užsukti. Kartais pasitaiko, kad dangteliai blogai užsisuka ir matosi, kaip oras patenka į stiklainį. Tokiu atveju arba stipriau užsuku tą patį dangtelį, arba pakeičiu jį nauju.

Stiklainius palieku apverstus, kol visiškai atvės. Po to laikau sandėliuke bute.

Grybai gaunasi labai skanūs ir traškūs, marinatas puikus, be jokių perteklinių prieskonių. Tai ta klasika, kurią mėgsta visi!

You cannot copy content of this page