15 naudingiausių šilauogių savybių, apie kurias jūs net neįtarėte

Šilauogių uogos yra nuostabus skanus ir naudingas derinys, kas šiais laikais, sutikite, pasitaiko retai. Šviežios ar džiovintos – jos visuomet gausios vitaminų ir kitų mikroelementų, kurie yra gyvybiškai svarbūs šiuolaikiniame gyvenimo tempe.

Nuo senų laikų šilauogės buvo vadinamos „jauninimo“ uogomis. Jų naudingąsias savybes pripažino ir mokslininkai, ir liaudies medicina. Svarbiausia, kad jos būtų surinktos ekologiškai švariose vietovėse. Taigi, šilauogių nauda ir galimas žalingas poveikis.

Šilauogių sudėtis

Pagrindinis šių uogų pranašumas – antioksidantai. Jie veikia ląstelių lygmenyje ir užkerta kelią piktybinių navikų formavimuisi, todėl yra puiki prevencinė priemonė.

Šilauogių antioksidantai, dar vadinami antocianinais, veiksmingai apsaugo nuo vėžinių ligų. Be šilauogių, šių antioksidantų randama ir kituose vaisiuose bei daržovėse, tokiose kaip obuoliai, tamsios vynuogės, raudoni kopūstai, tačiau pagal jų kiekį visos šios daržovės nusileidžia „jauninimo“ uogai.

Šilauogėse yra daug svarbių elementų: angliavandenių, kalio, magnio ir fosforo. Negalima pamiršti ir organinių rūgščių, geležies, vario bei kitų mineralinių medžiagų. Pantoteno rūgštis, gerinanti medžiagų apykaitą, taip pat randama šilauogėse, kaip ir daugybė kitų vitaminų: A, C, B1, B6, PP.

Be to, jose yra pektinų, kurie valo žarnyną nuo toksinų ir metalų druskų. Šilauogės – puikus natūralus antiseptikas ir antibiotikas. Gydant kosulį ar gerklės uždegimus, šilauogės yra veiksmingos dėl savo naudingų savybių. Gydyti galima tiek pačias uogas, tiek nuovirą iš lapų.

Naudingos šilauogių savybės

Šilauogės taip pat puikiai veikia virškinimo traktą. Jos padeda gydyti skrandžio ligas, kolitus, o tam naudojamas sultys ar nuoviras, uogos gali būti vartojamos tiek šviežios, tiek džiovintos.

Įdomu tai, kad šviežios uogos padeda gydyti vidurių užkietėjimą, o džiovintos – viduriavimą. Taip yra todėl, kad šilauogėse yra medžiagų, turinčių dezinfekuojantį poveikį skrandžiui. Be to, gerinama žarnyno mikroflora ir stabdomi puvimo procesai.

Šilauogės taip pat turi priešuždegiminių savybių ir yra naudojamos gydant reumatą, tulžies pūslės, kepenų ligas. Šilauogių naudingos savybės atsiskleidžia ir gydant šlapimo takų ligas.

Senovės gydytojai rekomendavo šilauoges mėnesinių ciklo reguliavimui. Šiandien vaistai, pagaminti iš šilauogių, padeda kovoti su šlapimo pūslės ir inkstų ligomis.

Sergant diabetu, šilauogės taip pat padeda sumažinti cukraus kiekį kraujyje ir stabilizuoja organų bei liaukų veiklą. Kaip ir daugelis miško uogų, šilauogės naudojamos kosmetikos priemonėms gaminti – jos drėkina odą ir turi priešuždegiminį poveikį.

Šilauogių naudingosios savybės dar pasireiškia gebėjimu pašalinti toksinus (laisvuosius radikalus), kurie yra tiesiogiai susiję su senėjimo procesu ir viso organizmo nykimu.

Šilauogės naudojamos ne tik gydymui, bet ir profilaktikai. Preparatai su šilauogėmis, kaip ir pačios uogos, stiprina imunitetą, apsaugo nuo širdies ir kraujagyslių ligų, gerina visų organų veiklą.

Visa ši šilauogių naudingų savybių įvairovė nebūtų išsami, jei nepaminėtume jos dietinės vertės. Vos kelios dešimtys kalorijų, ir jūs jau pasisavinote daugybę vitaminų bei mineralų. Juk uogos organizmui absorbuojamos daug greičiau nei tabletės.

Šilauogių lapai – naudingosios savybės

Šilauogių lapuose yra daug sutraukiančiųjų medžiagų, triterpeninių rūgščių, flavonoidų, vitamino C, eterinių aliejų, glikozido arbutino, karotinoidų.

Geriausias laikas lapų rinkimui – šilauogių žydėjimo laikotarpis. Lapus reikia kruopščiai nukirpti žirklėmis ir džiovinti gerai vėdinamoje patalpoje, po to pakuoti į maišelius.

Šilauogių lapai turi beveik tas pačias naudingąsias savybes kaip ir pati uoga. Jie tonizuoja, turi antiseptinį ir priešuždegiminį poveikį. Mūsų protėviai naudojo šilauogių lapus kaip arbatą. Tačiau dažniausiai jie naudojami odos ligų gydymui: žaizdų, nudegimų, egzemos ir kitų odos ligų gydymui.

Norint paruošti gydomąjį lapų nuovirą, reikia: 2 šaukštus lapų susmulkinti ir užpilti verdančiu vandeniu. Po pusvalandžio nukošti ir naudoti.

You cannot copy content of this page